Lidé by si na začátku topné sezony měli dát pozor na falešné kominíky

11.10.2013 21:20

 Začíná topná sezona a je tedy nejvyšší čas nechat zkontrolovat komíny. Každoročně hasiči řeší skoro tisíc požárů, které vznikly kvůli zaneseným kouřovodům. Lidé by si ale měli dát pozor na falešné kominíky, kteří si nechají zaplatit, ale komín nezkontrolují.

 „Na tyhle plynové spotřebiče se používá klasika – provaz s koulí a je na tom takový smeták, aby to obrousilo stěny vložek,“ vysvětluje kominík Jan Cihelka při čištění komínu od plynového kotle v bytě na Žižkově. „Čistí se to ze střechy. Pokud není přístup na střechu, mělo by se to dělat drátem zespoda,“ dodává. 

 Kominíky si objednala sama majitelka bytu. Bojí se, že kdyby byl komín zanesený, mohla by se otrávit zplodinami. „Firmu jsem si našla na internetu a přečetla jsem si reference. Trvalo zhruba tři dny, než kominická firma přijela a práci provedla. Prevence je určitě důležitá z hlediska bezpečnosti,“ říká majitelka. 

 Za prohlídku si kominíci účtují od pěti set do tisíce korun. Pořád se ale najde mnoho lidí, kteří kontroly zanedbávají. Podle mluvčí hasičů Nicol Zaoralové tím riskují otravu zplodinami, ale i to, že jim dům shoří. „V loňském roce hasiči vyjížděli k téměř tisícovce takovýchto požárů. Nejvíce jich bylo způsobeno tím, že se vznítily saze nebo jiskry v komíně,“ uvádí Zaoralová. 

 Kontrolu komína by měla dělat vždy odborná kominická firma. U plynového kotle by to mělo být jednou ročně, u tuhých paliv minimálně třikrát za rok. Jiří Souček ze Společenstva kominíků České republiky ale varuje před podvodníky. „Říká se jim falešní kominíci. Funguje to tak, že si rozhází letáky a prodávají vám pouze dotyčný protokol o kontrole. Falešného kominíka poznáte podle toho, že k vám na komín ani nevyleze,“ radí Souček. 

 Potvrzuje to například i kominík z Vysočiny a člen Společenstva kominíků Jan Leksa. „Viděl jsem kominíky, kteří obcházeli dědinu, neměli ani základní vybavení. Kominík by měl mít základní vybavení – klíč, mundůr, potřebné náčiní a znalosti,“ doplňuje Leksa. Pravého kominíka poznáme podle toho, že zkontroluje nejen komín na střeše, ale také vývod z kotle nebo kamen v místnosti. Prohlídka by měla trvat minimálně půl hodiny. Kominík by také měl vystavit protokol o kontrole s razítkem a vždy by se měl prokázat platným živnostenským oprávněním a evidenčním číslem. 

Autor:  Kryštof Benoni

 

Zdroj: www.rozhlas.cz