Rok 2016

01.03.2016 09:10

Oslavy 110 let založení sboru SDH Bohdalov (SY)

     Zástupci bohdalovských hasičů se 24. 9. 2016 zúčastnili oslav 110. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Bohdalov v  Pardubickém kraji. Náš sbor udržuje spolupráci s tímto sborem od roku 2006, kdy uzavřel smlouvu o partnerství. Oslavy byly zahájeny nástupem hasičů u místní zbrojnice a seznámením s historií a činností sboru od založení až po současnost. Po té byla sloužena mše za hasiče a slavnostně vysvěcena soška sv. Floriána spolu s novou stříkačkou PS12. Naši zástupci předali partnerskému sboru plaketu a Pamětní list k této události.

 

 

Slavnostní odhalení sochy sv. Floriána

     Zástupci bohdalovských hasičů se zúčastnili na pozvání partnerského sboru OSP ve Starych Oborzyskach v Polsku, slavnostního odhalení a vysvěcení sochy sv. Floriána, patrona hasičů. Tato událost připadla na 17. 9. 2016 u našich partnerů. Oslavy byly zahájeny nástupem hasičů u místní zbrojnice, kde bylo hosty proneseno několik zdravic a následovalo slavnostní přestřižení stuhy u sochy sv. Floriána, která byla poté vysvěcena místním knězem. Zástupci sboru předali starostovi OSP Přemyslu Mačkowiakovi sošku sv. Floriána a Pamětní list k této příležitosti a poděkovali za pozvání a milé přijetí.
 SDH v Bohdalově udržuje kontakt s dobrovolnými hasiči v Polsku již od roku 2004. V roce 2009 SDH uzavřel z OSP ve Starych Oborzyskach smlouvu o partnerství.

https://www.gminakoscian.pl/pokaz_aktualnosc/uroczystosci-strazackie-Stare-Oborzyska.html

 

 

Dětský den - loučení s prázdninami

     20. 8. 2016 jsme uspořádali pro děti zábavné odpoledne. Pro děti bylo připraveno několik soutěží: střelba ze vzduchovky, chůze na chůdách, poznávání písniček z pohádek atd. za které získaly sladkou odměnu. Letos nám svoji práci přiblížil psovod z celní správy, který nám předvedl ukázku vyhledání drog a tabáku, společně se svými čtyřnohými svěřenci. Hasiči z HZSp ŽĎAS nám předvedli ukázku hašení požáru s jejich technikou, kterou mají upravenou pro hašení v halách podniku. Hasiči z HZS ve Žďáře nad Sázavou nám předvedli plošinu AP 25 společně s hasiči s SDH Najdek (Hamry nad Sázavou) a samozřejmě nemohl chybět tradiční „kopec“ pěny pro pobavení dětí. Po ukázkách si mohli tuto techniku všichni prohlédnout. Samozřejmostí bylo dostatek jídla a pití. Celou akci moderoval DJ Hamerský. Děkujeme všem co se na akci podíleli.

* foto na Dětský den 2016

 

 

Dětský den SDH Najdek

     18. 6. 2016 jsme přijali pozvání od SDH Najdek na Dětský den. Zásahové družstvo zde předvedlo ukázku hašení osobního automobilu pomocí vysokotlaku ze zásahového vozidla CAS 25 LIAZ 2500/400 S2Z a zásah u dopravní nehody. Během dětského dne měli všichni návštěvníci možnost si prohlédnout naše vozidlo a jeho vybavení. Za pozvání děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

 

 

Návštěva hasičů v MŠ Bohdalov

     20. 5. 2016 přijal náš sbor pozvání do MŠ v Bohdalově. Děti jsme seznámili s posláním a prací hasičů, mohly si prohlédnout vybavení cisterny, vyzkoušet hasičskou helmu, potěžkat vyprošťovací nářadí, prohlédnout si dýchací přístroj, vyzkoušet transport raněného ve vakuových nosítkách a stříkání hadicí. Chtěli bychom poděkovat za milé přijetí a veliký zájem dětí a dárek, který pro nás nachystali. Těšíme se opět na další návštěvu ve školce.

* foto na Ukázka v MŠ

 

 

Slet čarodějnic

     30. 4. 2016 od 18:00 hod. jsme uspořádali tradiční Slet čarodějnic. Byly nachystány soutěže pro děti, které byly oceněny sladkou odměnou a samozřejmě nesměla chybě soutěž o vyhlášení Miss čarodějnice. Vrcholem večera bylo zapálení vatry, na které nechyběla figurína čarodějnice, na jejíž výrobě se podíleli mladí hasiči. Bonbónkem na dortu bylo po setmění odpálení ohňostroje. Děkujeme za přízeň všech zúčastněných a těšíme se na další setkání. Poděkování patří také všem, kteří se na akci podíleli.

*  foto na: Slet čarodějnic
                 Slet čarodějnic II

 

 

Zlatý erb

     7. 3. 2016 jsme se opět po roce zúčastnili v sídle Kraje Vysočina slavnostního vyhlášení soutěže Zlatý erb 2016. Soutěže jsme se zúčastnili v kategorii nejlepší web dobrovolného hasičského sboru Kraje Vysočina, kde se nám podařilo obhájit k našemu překvapení po druhé v řadě 1. místo. Děkujeme všem, kteří se podílí na přípravě webu a všem našim příznivcům.

 

* více informací na: Zlatý erb 2016 získaly weby Havlíčkova Brodu, Police a elektronická služba Velkého Meziříči

 

 

Napsali o nás ...

V Bohdalově slavili masopust už za oněch časů

Bohdalov – Na čtyři desítky maskovaných účastníků masopustního průvodu se v sobotu vydaly obcházet bohdalovské domy.

Bohdalovem prošel tradiční masopustní průvod.

Vidět byly různé postavičky. Od Boba a Bobka včetně jejich nezbytného klobouku letos do ostatkového průvodu vyrazili například televizní Teletubbies, krtci, sněhuláci, čarodějnice, travesti zdravotní sestřičky i krásné dámy, myšáci, šašek, facebookové profily a řada dalších okostýmovaných obyvatel Bohdalova. Průvodčí s píšťalkou pohřešil svůj vlak, který údajně měl mít šestnáct vagónů (a by na ně sám), aby posléze zjistil, že vlaková souprava má zpoždění patrně proto, že se do Bohdalova dosud nestihly položit železniční koleje…

„Nemíváme nějaké jednotné téma, co se kostýmů týče. Co si kdo sežene, to si na sebe vezme. Většina kostýmů je domácí výroby, něco mají lidé z půjčovny," prohlásil za pořadatele, kterým je Sbor dobrovolných hasičů Bohdalov, jeho starosta Roman Šimůnek. Sám se letos přioděl do kostýmu Červené karkulky.

Novodobá tradice bohdalovského masopustu je dlouhá, takže mladší účastníci průvodu její začátek specifikují do „oněch časů". Pamětníci oproti tomu hovoří zhruba o čtyřech desetiletích, kdy po blíže neurčené odmlce začal průvod masek v doprovodu muzikantů opět obcházet městečko.

„Chodí nás tak mezi třiceti až čtyřiceti každý rok. Letos je to podobné," přiblížil starosta hasičů Roman Šimůnek počet masek, které kromě muzikantů doprovázeli i někteří z pořadatelů.

A protože městys Bohdalov je relativně rozsáhlý, nějakou dobu masopustní obchůzka, kdy téměř z každého domu vyběhne někdo z domácích s něčím ostřejším na zahřátí, zabere.

„Vycházíme tak nějak před devátou hodinou a končíme většinou až kolem páté odpoledne. Je to náročně, ale zvládáme to. Samozřejmě, že se stane, že někteří slabší jedinci cestou odpadnou, protože, jak jsem už říkal, účast v masopustním průvodu je velmi náročná, ale většina dojde zpět do hasičárny," popsal s úsměvem Roman Šimůnek. Tam se pak podle jeho slov koná posezení, občerstvení, odmaskování a rovněž zhodnocení úspěšnosti celého podniku. „Taneční zábavu večer po průvodu neděláme. Lidé jsou už unavení a byla by malá účast," dodal starosta hasičů.

 

Autor: Lenka Mašová

Zdroj: https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/v-bohdalove-slavili-masopust-uz-za-onech-casu-20160206.html

 

 

Masopust

6. 2. 2016 prošel obcí tradiční Masopustní průvod, který již několik let pořádáme. Do průvodu se sešel hojný počet masek, který byl na své cestě doprovázen harmonikou a bubnem. Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, ale také především místním občanům za jejich podporu. Děkujeme :-).

* foto na Masopust 2016

 

 

Hasičský bál

     V sobotu 23. 1. 2015 jsme uspořádali v domě kultury v Bohdalově tradiční Hasičský bál. K dobré náladě přispěla svojí hudební produkcí nejen skupina Adriana, ale také vystoupení členů taneční skupiny Smyk s ukázkami společenských tanců. Nechybělo ani tradiční předtančení dívek z Bohdalova a okolí, s ukázkou Zumby. Vystoupení všech tanečníků bylo odměněno velikým a zaslouženým potleskem četného obecenstva.  Dalším programem večera bylo vylosování tomboly, na které se podíleli také naši sponzoři, za což jim patří veliké poděkování. Během bálu bylo všem návštěvníkům k dispozici bohaté občerstvení, jehož součástí byla i domácí kuchyně. Díky patří také všem členům SDH, kteří se podíleli na organizaci a samozřejmě všem účastníkům. Doufáme, že i v dalších letech nám zachovají přízeň a nebudou za rok chybět.

 

Sponzoři
 
Agras Bohdalov Masna na městečku
Astrál, spol. s.r.o. Městys Bohdalov
Auto FIVE Novák Václav ml.
Autoopravna Křesťan Josef Pejchal Roman
Autodoprava Kadlec Dušan Bc. Vondrák Petr
Brzkov drogerie Plastia s.r.o.
CARGO AGRO, s.r.o. Pokorný Jaroslav
Doležal Alois Požární bezpečnost s.r.o.
Efko karton s.r.o Pytlíková Marie – domácí potřeby
Enpeka Rybářství Růžička, spol. s r.o.
Glass magic, s.r.o. Sabra Dřevovýroba, s.r.o.
Gremis, s.r.o. Skryjová Dana
Hasičská vzájemná pojišťovna Šustrovi Miroslav a Eva
Havelková Marcela st. Teplý Jaroslav
Hort Miroslav Tesařství Sobotka
Hospůdka na hřišti TKZ Polná, spol. s r.o.
Hospůdka na staré radnici Uchytil s.r.o.
Chmelař a synové, s.r.o. Uzeniny Landsman
Ing. Arnošt Juda Vencelides Karel
Krčál Jaroslav elektromontáže ZPF Augustinová Věra

 

* foto na Hasičský bál